Kražių festivalis

Kražių festivalio metu iš viso surengta 16 įvairaus žanro renginių, užsiėmimai vaikams ir jaunimui.

Pirmoji Kražių festivalio diena pradėta „Kitokiais pasikalbėjimais“, kurių metu kalbinta reklamos specialistė, socialinė aktyvistė, dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė, skambėjo jaunimo gyvo garso grupės „Velvet“ atliekamos dainosVakarą tęsė Edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos „Collegium“ metu pastatyto muzikinio spektaklio „Prie pasakų miesto“ premjera. Tą patį vakarą jaunimui koncertavo G&G Sindikatas, BeLeo ir saksofonistas Jonas Sikorskis.

Antroji festivalio diena pradėta sportinėmis varžybomis „Kražių taurė“, kurios vyko Kražių Ž. Liauksmino gimnazijos sporto aikštyne ir Kražių bendruomenės aktyvaus sporto ir laisvalaikio salėje. Pirmą kartą Kražiuose surengtos STIHL Lietuvos galiūnų čempionato III etapo varžybos, kuriose dalyvavo Ž. Savickas, V. Blekaitis ir kt. Vėliau Kražių festivalio dalyviai savo jėgas galėjo išbandyti orientacinėse varžybose „Pasiklydę Kražiuose“, kurių nugalėtojai apdovanoti vakaro renginių metu.

Šeštadienio vakarą žiūrovams pristatytos 3 koncertinės programos – Literatūrinė-muzikinė programa „Purpurinis vakaras varva…“ (Giedrius Arbačiauskas, Eimantas Bareikis), klasikinės muzikos koncertinė programa „Muzikinė puota“ (Artūro Anusausko džiazo trio, solistai Rasa Juzukonytė, Deividas Staponkus bei atlikėja Marija Grabštaitė), surengtas Vido Bareikio ir grupės gyvo garso koncertas. Tą pačią dieną Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro galerijoje atidaryta Ievos Martinaitis (Brazilija) fotografijų paroda „Mano dienos Kražiuose“, pristatytas specialiųjų tarnybų pasirodymas ir technikos ekspozicija. Kražių festivalio renginių metu sukurta atskira erdvė vaikams ir jaunimui, kurioje vesti edukaciniai-loginiai užsiėmimai, visi norintys galėjo pajodinėti ir susipažinti su Žemaitukų veislės žirgais, veikė atrakcionai ir kitos pramogos vaikams ir jaunimui. Sekmadienį surengta Jotvingių Riterių Ordino šventinė eisena per miestelį ir Jotvingių Riterių Ordino kapitula Kražių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.

Kražių festivalio 2020 akimirkos. Norint atsidaryti foto albumą, reikia atidaryti žemiau pateiktas nuorodas.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10158627611134028&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10158627057434028&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10158626093999028&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10158627131204028&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10158627102244028&type=3

Edukacinė vaikų ir jaunimo teatro stovykla „Collegium“

Edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos „Collegium“ projektas vykdomas jau 14 metų. 2020 metais įgyvendinamas edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos projektas buvo skirtas Dainų švenčių tradicijoms, jų puoselėjimui perimamumo veikloms ir sklaidai.Temos pasirinkimą lėmė vaikų ir jaunimo praėjusiais metais išreikštas noras muzikuoti spektaklio metu.

Stovykloje dalyvavo 20 vaikų ir jaunimo, kurie kasdiena mokėsi dainuoti, šokti, vaidinti, atliko susikaupimo, atsipalaidavimo, vaizduotės pažinimo, orientacijos pratimus, tobulino scenos judesius, mokėsi greitojo skaitymo, viešojo kalbėjimo, tobulino šnekamosios kalbos įgūdžius, kūrė etiudus, kurie buvo panaudoti statomame spektaklyje. Kūrybinio proceso metu dalyviai susipažino su UNESCO paveldu Lietuvoje, apsilankė Nacionaliniame kultūros centre, kur pristatyta Dainų švenčių tradicija, tautiniai kostiumai, Dainų, Teatro, Folkloro, Šokių dienų ir kitų Dainų šventės renginių tradicijos. Stovyklos vadovė ir spektaklio režisierė – Emilija Ignatavičiūtė, koordinatorė – Kražių Ž. Liauksmino gimnazijos muzikos mokytoja Eglė Dambrauskienė. Aktyvius teatrinius užsiėmimus ir šokių interpretacijas vedė Vilniaus dizaino kolegijos vaidybos katedros studentas Rokas Jurgilas. Stovyklos vokalo mokytoja – Jurgita Gelumbickienė.  Dainų švenčių tradicijas bei Tautinį kostiumą pristatė Nacionalinio kultūros centro darbuotojai. Pagrindinis stovyklos rezultatas – muzikinis spektaklis „Prie pasakų miesto“ pristatytas rugpjūčio 14 d. Kražių festivalio renginių metu.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.

Renginių ciklas „Tau dovanoju muziką“

Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro organizuota regioninė vokalinių ansamblių šventė „Uždainuokim kaimynėliai“, 2020 metais išaugo į renginių ciklą „Tau dovanoju muziką“. Projekto įgyvendinimo metu buvo planuota surengti 4 renginius, kuriuose dalyvautų vaikų, jaunimo, suaugusiųjų ir senjorų vietos mėgėjų kolektyvai ir kolektyvai iš aplinkinių rajonų. Dėl aplinkybių susijusių su koronavirusu (COVID – 19) surengti tik du renginiai, likusieji du renginiai – Regioninė vokalinių ansamblių šventė „Uždainuokim kaimynėliai“ ir regioninė senjorų vokalinių ansamblių šventė „Pabūkime kartu“, Lietuvos kultūros tarybos pritarimu, perkelti į 2021 metus. Birželio – liepos mėnesiais surengti renginiai – „Vaikų fiesta“ ir Jaunimo muzikos festivalis „Muzikos džiunglės“. Renginyje vaikams dalyvavo jaunieji atlikėjai iš Kražių seniūnijos, Kelmės rajono, Kelmės A. Lipeikos meno mokyklos auklėtiniai. Liepos 31 dieną Kražiuose surengtas jaunimo muzikos festivalis „Muzikos džiunglės“, kuriame skambėjo jaunimo atliekama įvairių žanrų muzika. Pasirodymus publikai dovanojo jaunieji talentai iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių: “The Phonic Strings” atvykę iš Šiaulių, grupė “Neto” iš Kuršėnų, atlikėjas Justas Juškevičius iš Kėdainių, grupė “Six Feet Apart” iš Varėnos, grupė “Vanilė” iš Šilutės, kelmiškiai “Pack of Nails” ir X faktorius projekto dalyviai, grupė “Intervalai”, kurie į Kražius atvyko iš Kauno. Renginį vedė Vilniaus dizaino kolegijos vaidybos katedros studentas, kražiškis – Rokas Jurgilas.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.

Skaitymo skatinimo renginių ciklas „Knygų bičiuliai“

Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro biblioteka 2020 metais įgyvendino projektą Skaitymo skatinimo renginių ciklas „Knygų bičiuliai“. Projekto įgyvendinimo metu surengtos 22 veiklos/renginiai. Pasitelkus įvairias kūrybines veiklas buvo skaitomos ir aptariamos 2019 Metų knygos, o knygai nugalėtojai vaikų kategorijoje (Ignės Zarembaitės „Stebuklingi senelio batai“) surengtos 5 dienų kūrybinės dirbtuvės, kurių metu, remiantis knygos istorija ir jos herojais, vaikai gamino įvairius rankdarbius, buvo pastatytas ir vasaros stovyklos uždarymo metu pristatytas spektaklis „Stebuklingi senelio batai“. Birželio – rugpjūčio mėnesiais buvo skelbiami „Vasaros skaitymai“, kurių metu išduota 321 knyga. Daugiausiai knygų perskaičiusiems vaikams buvo surengta ekskursija į Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąją biblioteką. Taip pat visą vasarą vyko interaktyvių knygų skaitymo veiklos. Rugsėjo mėnesį, skatinant vaikus skaityti pirmos klasės mokiniams surengta edukacinė pamokėlė „Ei šaunusis pirmokėli“, o puoselėjant pradinių klasių mokinių meilę bei pagarbą knygai, surengta Edukacinė programa „Knygos anatomija“, kurios metu, žaisdami gydytojus, vaikai susipažino su knygos „kūnu“, suprato jos struktūrą, pažino knygos metriką – bibliografinius duomenis, išmoko aprašyti perskaitytas knygas. Dar vienas nuotaikingas ir žaismingas renginys, skirtas mažiesiems skaitytojams – susitikimas su vaikų rašytoja, vaikiškų knygelių autore Ilona Bakše – Bumblauskiene, kurio metu surengta ir edukacinė pamokėlė „Kaip pasidaryti knygutę namuose“. Projekto įgyvendinimo metu vaikus skaityti ir dalyvauti garsinio skaitymo veiklose kvietė autorių Theodor Geisel’s Seuss ir A. A. Milne sukurti personažai. Lapkričio mėn. surengta virtuali tradicinė poezijos popietė „Ruduo eilėse – posmai dainose“, kurios metu savo sukurtas eiliuotas pasakas ir eilėraščius skaitė literatai iš visos Lietuvos (Kuršėnų, Šiaulių, Kauno, Rietavo, Radviliškio, Plungės, Kelmės, Pakruojo ir kt. miestų ir rajonų). Eilėraščiuose, pasakose poetai pradinių klasių mokinius kvietė ne tik mokytis raidelių, bet ir džiaugtis rudens gėrybėmis, pasakojo apie miško ir naminius gyvūnus, jų gyvenimą ir smagius nutikimus ir t.t. Labai smagu, kad pateikti eilėraščiai skambėjo ne tik bendrine kalba, bet ir tarmiškai, kas vaikams plėtė kultūrinį akiratį, skatino pažinti etnografinius regionus. Iš viso projekto metu surengtose veiklose/renginiuose apsilankė 552 vaikai. 295 iš jų dalyvavo edukacinėse programose, kūrybinėse dirbtuvėse, ekskursijoje ir skirtingose edukacinėse programose Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje dalyvavo 30 vaikų ir t.t. Poezijos popietės dalyvių eilėraščius vaikams virtualioje erdvėje išklausė per 10 tūkst. asmenų.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.

„Įmink Kražių paslaptį“

Projektu skatintas Kražių miestelio istorijos, kultūros paveldo objektų bei žymiausių gamtos paminklų pažinimas, aktualizavimas ir sklaida. Projekto įgyvendinimo metu sukurtas ir Europos paveldo dienų metu pristatytas pažintinis-orientacinis žaidimas „Įmink Kražių paslaptį“. Žaidime dalyviai supažindinti su buvusia Kražių jėzuitų kolegija, Kražių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia, Vytauto kalnu, ant kurio XV a. stovėjo pirmoji Kražių parapinė bažnyčia, bei Medžiokalniu.

Projekto rėmėjas – Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Pažintinė-edukacinė-meninė vasaros užimtumo programa

Vasaros užimtumo programos tikslas – pasitelkus įvairias pažintines – edukacines veiklas ir meninius užsiėmimus ugdyti vaikų asmenines, socialines, bendrąsias bei dalykines kompetencijas, puoselėti etnokultūrą ir propaguoti sveiką gyvenseną.

Pažintinėje – edukacinėje – meninėje vasaros užimtumo programoje dalyvavo Kražių seniūnijos vaikai ir jaunimas nuo 7 iki 18 metų. Programos metu rengti meniniai užsiėmimai, susitikimai su žolininke, aktyvios veiklos lauke, žygis, išvyka ir kt. veiklos, kurios ugdė programos dalyvių asmenines, socialines, bendrąsias bei dalykines kompetencijas. Vaikų ir jaunimo tarpe puoselėta etnokultūra, propaguota sveika gyvensena bei aktyvus poilsis. Programos metu dalyviai per įvairius užsiėmimus skatinti domėtis etnokultūra, krašto istorija, gamtos paminklais, plėstas vaikų ir jaunimo kultūrinis akiratis, ugdyti meniniai gebėjimai, kūrybiškumas ir saviraiška.

Programos metu surengtos dvi edukacinės programos „Valgomi lietuviški laukiniai augalai“ ir „Natūralaus muilo gamyba“, kurių metu dalyviai susipažino su valgomais laukiniais augalais, sužinojo kaip pasigaminti gysločio čipsus, įvairias arbatas, ragavo alyvų cukraus, susipažino su natūralaus muilo gaminimo technikomis bei cheminėmis savybėmis, pasigamino sau natūralų muilą su gintaru ir kt. priedais. Aktyvaus poilsio skatinimui surengtas žygis į gamtą bei pažintinė išvyka „Po Raseinių kraštą“, kurios metu dalyviai lankėsi Jukainių gamtiniame rekreaciniame take, Molavėnų piliakalnių komplekse, Aštuonračio muziejuje. Taip pat programos dalyviai susipažino su Žemaitukų veislės žirgais, jodinėjo jais. Meninių veiklų metu stovyklos dalyviai dainavo, muzikavo, šoko, žaidė žaidimus, vaidino, piešė bei dalyvavo kituose aktyviuose užsiėmimuose lauke.

Lėšos skirtos Vaikų vasaros stovyklų ir kitų neformaliojo vaikų švietimo veiklų finansavimo programos įgyvendinimui.

Vasara su teatru

Surengtos stovyklos metu ugdyti jaunų žmonių meniniai ir komunikaciniai gebėjimai, kūrybiškumas, saviraiška. Projekto įgyvendinimo metu į kūrybinį procesą buvo įtraukti visi stovyklos dalyviai, jiems sudarytos sąlygos dalyvauti kultūros ir meno veiklose, suteikta galimybė mokytis teatro žanro, mažinta jaunų žmonių socialinė ir kultūrinė atskirtis. Projektu skatintas vietos ir regiono jaunimo bei švietimo ir kultūros įstaigų bendradarbiavimas.

Įgyvendinamos programos metu vyko intensyvūs praktiniai užsiėmimai, trenažai, šokio, vaidybos, vokalo užsiėmimai, repeticijos, tekstų skaitymas ir analizavimas. Stovykloje dalyvavo Kražių seniūnijos vaikai ir jaunimas bei įvairaus tipo regiono mokyklų mokiniai. Stovyklos metu pastatytas ir visuomenei pristatytas muzikinis veiksmo spektaklis.

Lėšos skirtos Vaikų vasaros stovyklų ir kitų neformaliojo vaikų švietimo veiklų finansavimo programos įgyvendinimui.

Tarptautinis projektas „Motiejus Kazimieras Sarbievijus – Sarmatų Horacijus“

Dėl aplinkybių susijusių su koronavirusu (COVID-19) pagrindinės projekto įgyvendinimo veiklos – konferencija ir paroda, Lietuvos kultūros tarybos pritarimu buvo perkeltos į 2021 metus. 2020 metais, įgyvendinant pirmąjį projekto etapą, surinkta svarbiausia informacija apie M. K. Sarbievijaus gyvenimą ir kūrybą, parengtas ir išleistas lankstinukas lietuvių-lenkų kalbomis, taip pat pagaminta atminimo lenta, skirta M. K. Sarbievijui. Projekto įgyvendinimo metu bendradarbiauta su Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyriais, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.

Kražių kolegijos rezidencija

Projekto įgyvendinimo metu į rezidenciją pakviesti 2 užsienio šalių menininkai, numatant, kad vieno kūrėjo rezidavimo laikotarpis – 30 dienų. Rezidentai el. laiškų pagalba supažindinti su vietos kultūriniu gyvenimu, suderintos kūrybinių dirbtuvių veiklos, rezidentų rezidavimo laikotarpis. Dėl aplinkybių susijusių su koronavirusu (COVID-19) projektas bus įgyvendinamas 2021 metais.

Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, partneris – Kelmės rajono savivaldybė.