„Ruduo – eilėse, posmai – dainose“

Kategorija: Galerija, Naujienos/skelbimai | 0

Lapkričio 10 dieną, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre vyko penktoji tradicinė respublikinė poezijos popietė „Ruduo – eilėse, posmai – dainose“. Kaip ir kasmet plunksnos broliai ir seserys skaitė pačius gražiausius ir mieliausius širdžiai eilėraščius, prozą.

Šiais metais literatus pasitiko būrėja (Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro bibliotekos vedėja Jurgita Gelumbickienė) ir jos pagalbininkės Vilijos Mikalajūnės vadovaujamas moterų kvintetas. Gausus būrys poezijos kūrėjų iš Vilniaus, Raseinių, Panevėžio, Klaipėdos, Šilalės, Tauragės, Kauno, Šiaulių, Telšių, Kelmės, Tytuvėnų, Kražių atvyko „prikelti dar didesnę aistrą kūrybai“. Na o būrėja, kiekvienam skaičiusiam savo eiles dovanojo „Kūrybinės mūzos eliksyro“. Kam per mažai meilės – buvo įdėta meilės žolelių, kurį kamuoja liūdesys – liūdesio žoleles pakeitė šypsenos ir juoko žolelės. Skambėjo rimti ir rudeniškos vėsos kupini eilėraščiai, kuriuos keitė šmaikščios kelmiškės „būrėjos sesutės“ Jadvygos Šimkienės epigramos. Būrėjai labai patiko ir širdį suvirpino jai skirtas eilėraštis „Marionetė“, kurį dovanojo Vilija Mickienė iš Šiaulių. Savo eiles skaitė ir Kelmės rajono savivaldybė tarybos narys Borisas Markulis.

Popietės metu paskelbtas ir kasmetinis, jau tradiciniu tapęs anoniminio eilėraščio konkursas. Klausydami burtų ir kultūros centro kvinteto dainų poetai kūrė. Komisijos nariai – Kražių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Emilija Kvietkuvienė, jos mokinės ir Vilnietė Vaiva Žiauberienė ilgai svarstė, kurie eilėraščiai labiausiai apibūdina konkurso metu paskelbtą „burtų“ temą. „Kas yra burtai? Tai visas pasaulis; gamtos reiškiniai, kur vyksta stebuklai; moters (apskritai žmogaus) gebėjimas užkerėti pozityviąja prasme – kuriant, o ne naikinant“ – teigia Kražių gimnazijos mokytoja. Išrinkti 5 gražiausi poezijos šedevrai, kurių autoriai apdovanoti atminimo dovanėlėmis apie Kelmės kraštą ir Kražius. Tai – Laimutė Černiauskienė (Pakruojis), J. Kulnys (Šiauliai), V. Gulbinas (Kelmė) ir kt. Džiugiu, kad šiais metais į jau žinomų literatų gretas įsijungė ir Kražių gimnazijos jaunosios poetės – Nida Palubinskaitė, Vytautė Sakalauskaitė, Lina Kiviliutė bei Karolina Sankauskaitė, kurios savo jaunatviškumu, energija bei šypsena praskaidrino apniukusį rudens dangų.

 

Senam mažyčiam vienkiemy

tebegyvena laikas,

apsamanojus praeitis,

veidrodžio šukė

dar saugo

paskirtą buvimą

mylėjusius – kentusius veidus,

ir kurpaitė!… viena…

gal septynmetės mergaitės…

 

Už kiurstančių durų,

kur įaugusios pėdos,

į molio plyšelį

bitės suneša medų,

 

kad laikas gyventų…

                (Anoniminio eilėraščio pirmosios vietos nugalėtoja Laimutė Černiauskienė, Pakruojo literatų klubas „Židinys“)