2021 metais Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras įgyvendina šiuos projektus:

„Draugystė su žirgu“

Š. m. gegužės 17 dieną, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras pradėjo įgyvendinti projektą „Draugystė su žirgu“, kuris skirtas Kražių seniūnijos vaikams ir jaunimui. Projektas bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Švietimo mainų paramos fondas“.

Projekto įgyvendinimo metu dalyviai bus supažindinti su žirgais, žirgų veislėmis, sporto rūšimis, žirgo valdymo priemonėmis, būdais, žirgo inventoriumi, jo dalimis, inventoriaus paruošimu, žirgo priežiūra vasaros laiku ir t.t. Praktinių jojimo užsiėmimų metu dalyviai išmoks paruošti žirgą jojimui, pabalnoti, užlipti ir nulipti nuo žirgo, išmoks balansinius pratimus ant einančio ir bėgančio žirgo, jos aikštelėje pagal schemas bei susipažins su konkūro pradmenimis.

Kražių festivalis 2021

Kražių festivalio akimirkas įamžino studija „Gin-Dia“ youtube.com/watch?v=kaIOQjW1e68 ir fotografas Mantas Bartaševičius https://www.facebook.com/media/set/?vanity=Kraziai&set=a.10159511099489028

Visa renginių informacija ir naujienos ČIA: https://bit.ly/Kraziai2021

DĖMESIO! Norint dalyvauti „Kražių festivalio“ renginiuose, privaloma registracija (Jūsų duomenys saugomi 21 dieną nuo įvykusio renginio dienos, po to iš karto sunaikinami). REGISTRACIJOS NUORODA: https://forms.gle/CGi5Usv8ZBJsJsdX9

Renginio organizatorius – Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus Kultūros centras;

Renginio partneriui – Kelmės rajono savivaldybė Kražių seniūnija Informacinis partneris – Bičiulis

Renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba

UAB Biomapas; UAB Windlit; UAB Gulbelė; Mažoji Bendrija CCVIK ; Vidmanto Patlabos ūkis “Gorainių dvaras”; Kelmės Automobilių sporto klubas,vadovė Ingrida Savickienė; Kelmės kredito unija; UAB „Virtuvės meistrai“.

Kražių seniūnijos ūkininkai: Sigitas ir Daiva Staražinskai, Arūnas ir Silvija Raubai, Danutė, Mečislovas ir Jadvyga Jurgilai, Marijus Čekavičius, Gytis Palubinskas, Romualdas Karpas, Sigitas Kmita, Benediktas ir Dalia Urbonai, Tomas ir Nijolė Remeikiai, Robertas Pilkys, Marytė ir Ramūnas Lenciai, Barauskų šeimos, Maziliauskų šeimos.

Edukacinė vaikų ir jaunimo teatro stovykla „Collegium“

2021 metais įgyvendinamas edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos projektas buvo skirtas XVII amžiuje Kražiuose klestėjusio jėzuitų teatro tradicijų pristatymui, Kražių miestelio raidai svarbios istorinės asmenybės J. K. Chodkevičiaus įprasminimui ir Kražių jėzuitų kolegijos fundacijai. Stovykloje dalyvavo 20 vaikų ir jaunimo, kurie kasdiena mokėsi dainuoti, šokti, vaidinti, atliko susikaupimo, atsipalaidavimo, vaizduotės pažinimo, orientacijos pratimus, tobulino scenos judesius, mokėsi greitojo skaitymo, viešojo kalbėjimo, tobulino šnekamosios kalbos įgūdžius, kūrė etiudus, kurie buvo panaudoti statomame spektaklyje. Norint, kad stovyklos dalyviai labiau susipažintų su J. K. Chodkevičiaus asmenybe, rugpjūčio 10 d. surengta ekskursija į Kauną, kur aplankytas Vytauto Didžiojo karo muziejus, Kauno pilis, Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčia, Kauno rajono muziejus. Stovyklos vadovė ir spektaklio režisierė – Emilija Jacevičienė, koordinatorė – Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro projektų vadovė – Jurgita Gelumbickienė. Aktyvius teatrinius užsiėmimus ir šokių interpretacijas vedė Vilniaus dizaino kolegijos studentas Rokas Jurgilas. Pagrindinis stovyklos rezultatas – muzikinis spektaklis „Nuolanki padėka“ pristatytas rugpjūčio 20 d. Kražių festivalio renginių metu.

Jaunimo muzikos festivalis „Muzikos džiunglės“

Šiemet jaunimo muzikos festivalio „Muzikos džiunglės“ scenoje pasirodė 6 atrinkti atlikėjai/grupės iš visos Lietuvos: grupė „Tigro aromatas“ atvykęs iš pajūrio, jaunatviška energija bei rokenrolu pulsuojanti jaunimo grupė „Audra“ (Telšiai), mūsų kraštietė (Kražių seniūnija) – Akvilė Staražinskaitė; Emilija Strelkauskytė (Klaipėda), „Pack of Nails“ (Vilnius, Kaunas, Babtai, Kelmė) ir festivalio debiutantė Evelina Andrijauskaitė su grupe (Kelmė). Festivalio metu visus atlikėjus/grupes taip pat vertino komisija. Komisiją sudarė: Viktoras Jonušis – grupės „Fire it up“ lyderis, Rasa Šiaučiūnaitė – Kelmės kultūros centro režisierė, Jurgita Gelumbickienė – Kražių Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kultūros centro projektų vadovė. Daugiausiai balų surinkusia grupe tapo „Tigro aromatas“. Ją sveikino ir specialiu prizu apdovanojo visuomeninė asociacija „Auganti Kelmė“. Festivalio vedėjai – Rokas Jurgilas (Vilnius) ir Giedrė Šakalytė (Vilnius). Renginio dalyvius ir festivalio klausytojus sveikino Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorius – Stasys Jokubauskas ir Kelmės rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė – Vaida Samušienė. Festivalio metu didžiausias dėmesys buvo skirtas dar neatrastiems, tačiau puikiai muzikuojantiems jauniesiems talentams iš visos Lietuvos. Taip pat festivalyje buvo skatinami pasirodyti ir vietos muzikos kūrėjai/atlikėjai.

Virtualus Kražių turas

Projekto metu internetinėje platformoje sukurtas virtualus turas po Kražių miestelį, akcentuojant svarbiausius miestelio kultūros bei gamtos paveldo objektus. Aukštos kokybės 360 laipsnių nuotraukos, papildytos gido įgarsinimais ar tekstiniais aprašymais, suteikia galimybę apsilankyti kone visame Kražių miestelyje. Virtuali kelionė prasideda Mindaugo skverelyje, iš kur keliaujama prie Ž. Liauksmino gimnazijos. Per istorinę turgaus aikštę toliau patenkama į reikšmingiausią istorinį bei architektūrinį Kražių paveldo objektą – buvusią Kražių jėzuitų kolegiją, – dabar Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centrą. Čia įsikūrusiame muziejuje galima apžiūrėti visas ekspozicines sales, eksponatų pagalba susipažinti su Kražių miestelio ir apylinkių istorija. Keliaujant toliau, aplankoma žydų holokausto vieta, iš kurios patenkama į Medžiokalnį – poilsio ir ramybės oazę nuostabios gamtos apsuptyje. Tęsiant kelionę, apžiūrimas buvęs dvarininkų Šiukštų ir Pšeciševskių mauzoliejus – Kražių kapinių koplyčia, atsiveriančia Kražių panorama galima grožėtis užkopus lauko riedulių laiptais į buvusią pagonišką alkvietę – Vytauto kalną. Virtualioje kelionėje apsilankoma ir Kražiuose buvusių žydų maldos namų – sinagogų – vietoje. Virtualus turas baigiamas Kražių miestelio panoramoje dominuojančioje vėlyvojo baroko stiliaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje, kuri garsi ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, čia vykusiais Kražių skerdynių įvykiais.

Žydų palikimas Kražiuose

Projekto metu, surinkus istorinę ir ikonografinę medžiagą, pagaminti ir Kražių žydų senųjų kapinių, holokausto ir buvusių sinagogų vietose pastatyti informaciniai stendai. Taip pat išleistas informacinis lankstinukas lietuvių ir anglų kalbomis, kad lankytojai galėtų plačiau susipažinti su Kražių žydų istorija. Projekto metu sukurtas ir interaktyvus būdas, leidžiantis „prisiliesti“ prie žydų bendruomenės Kražiuose istorijos. Į mobiliąją programėlę „Kražiai AR“ įkelti buvusių dviejų medinių sinagogų pastatų vaizdai. Papildytos realybės aplikacijos dėka, besidomintys žydų palikimu ir Kražių istorija, gali išvysti, kaip atrodė žydų maldos namai toje vietoje, kur jų jau nebėra. Lankytojai, į savo išmaniuosius įrenginius parsisiuntę nemokamą aplikaciją, ir nuskenavę informacinį stendą buvusių sinagogų vietoje, galės išvysti 3D pastatų kompleksą – sinagogų vaizdus – tiesiai prieš savo akis. Projektu „Žydų palikimas Kražiuose“ siekta skatinti vietos žmonių ir miestelio lankytojų domėjimąsi Kražių istorija ir kultūros paveldo įvairove, aktualizuojant ir didinant informacijos sklaidą apie žydų religinės bendruomenės reikšmę Kražių miesteliui.

Kražių kolegijos rezidencija  (II etapas) – Projektas perkeltas į 2022 metus.

Renginių ciklas „Tau dovanoju muziką“ (II etapas)

Nepaisant su pasauline pandemija iškilusių iššukių, projektas įgyvendintas pilna apimtimi, 2020-2021 metais surengti visi planuoti 4 renginiai.

2020 metais „Vaikų fiestos“ metu koncertavo jaunieji atlikėjai: Vytė Šarauskaitė, Goda Palubinskaitė, Ūla ir Luknė Karpenkaitės, Evelina Andrijauskaitė ir dabar radijo klausytojams gerai žinoma Akvilė Staražinskaitė. „Muzikos džiunglėse“ pasirodymus publikai dovanojo jaunieji talentai iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių: “The Phonic Strings” atvykę iš Šiaulių, grupė “Neto” iš Kuršėnų, atlikėjas Justas Juškevičius iš Kėdainių, grupė “Six Feet Apart” iš Varėnos, grupė “Vanilė” iš Šilutės, kelmiškiai “Pack of Nails” ir X faktorius projekto dalyviai, grupė “Intervalai”, kurie į Kražius atvyko iš Kauno. Renginį vedė Vilniaus dizaino kolegijos vaidybos katedros studentas, kražiškis – Rokas Jurgilas.

2021 metais surengtoje regioninėje vokalinių ansamblių šventėje naujausius savo kūrinius atliko Ritos ir Egidijaus duetas, kuris atvyko iš Užvenčio kultūros centro, Vaiguvos skyriaus, moterų vokalinis ansamblis „Pienė“ iš Raseinių rajono kultūros centro Katauskiuose, moterų senjorių vokalinis ansamblis „Pabūkime kartu“ (Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras), moterų vokalinis ansamblis „Versmė“, kuris atvyko iš Šilalės rajono kultūros centro Kaltinėnų kultūros namų, vokalinis ansamblis iš Užvenčio kultūros centro, Vaiguvos skyriaus, moterų vokalinis ansamblis „Šėlsmas“ iš Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro, vokalinis ansamblis „Harmonija“ atvykę iš Raseinių rajono kultūros centras Šiluvoje, vyrų vokalinis ansamblis „Medžiokalnis“ iš Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro, moterų vokalinis ansamblis atvykęs iš Žagarės kultūros centras, Baisogalos moterų vokalinis ansamblis iš Radviliškio r., Baisogalos kultūros centro bei liaudiškų šokių ansamblio vokalinė grupė „Kalatinis“ (Šiaulių kultūros centras). Viso renginyje dalyvavo 90 atlikėjų. Renginį vedė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro Dainuojantis teatras. Senjorų šventėje savo dainomis susirinkusius klausytojus džiugino 40 meno mėgėjų kolektyvų narių. Tai Užvenčio kultūros centro Vaiguvos skyriaus vokalinis ansamblis (vad. Gerimantas Rukas), Varnių bendruomenės moterų ansamblis „Sidabrinė gija“ (vad. Česlovas Liaugminas), Kelmės rajono „Bočių“ bendrijos kapela „Atgaiva“ (vad. Justinas Kasparas) ir Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro moterų senjorių vokalinis ansamblis „Pabūkime kartu“(vad. Augustinas Bartkevičius). Galime drąsiai teigti, kad surengti renginiai regiono gyventojams labai reikalingi, nes į juos susirenka vis gausesnis būrys žiūrovų. Kolektyvams – tai galimybė pasirodyti, pasisemti naujų idėjų, pristatyti save, o juk tai ir yra svarbiausia mėgėjų meno kolektyvų nariams.

Tarptautinis projektas „Motiejus Kazimieras Sarbievijus – Sarmatų Horacijus“ (II etapas)

2020-2021 metais Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras įgyvendino tarptautinį projektą „Motiejus Kazimieras Sarbievijaus – Sarmatų Horacijus“, skirtą M. K. Sarbievijaus 425 m. gimimo ir 380 m. mirties jubiliejinėms sukaktims paminėti. 2020 metais išleistas lankstinukas lietuvių ir lenkų kalbomis, pagaminta atminimo lenta.

Š. m. spalio 28 dieną, Kražiuose vyko iškilmingas lentos, skirtos M. K. Sarbievijui, atidengimas ir tarptautinė konferencija. Lentos atidengime dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Kelmės rajono savivaldybės mero pavaduotojas, laikinai einantis savivaldybės mero pareigas Egidijus Ūksas, dr. Jan Skłodowski, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro direktorė Lina Mikalajūnaitė bei lentos autorius, skulptorius Marius Norkus.

Tarptautinė konferencija, kurią moderavo Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus vedėjas Vygantas Mažonas, pradėta Lenkijos instituto direktorės, Lenkijos Respublikos ambasados patarėjos dr. Małgorzata Stefanowicz-Pecela sveikinimo žodžiu bei edukacinės programos „Motiejus Kazimieras Sarbievijus ir Kražiai“ pristatymu. Konferencijos metu pranešimus skaitė ir apie M. K. Sarbievijaus kelią į Kražius, gyvenimą ir kūrybą kalbėjo dr. Jan Skłodowski (Lenkijos meno istorikų asociacija), Mariusz Olbromski (muziejininkas, rašytojas, Lenkijos rašytojų asociacija), hum. m. dr. Živilė Nedzinskaitė (Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto, Senosios literatūros skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja). M. K. Sarbievijaus laikmečio gastronominę kultūrą bei jos suvokimą Lietuvoje pristatė prof. dr. Rimvydas Laužikas (Lietuvos archeologas, Vilniaus universiteto, Komunikacijos fakulteto dekanas). Doc. dr. Genutės Kirkienės (Vilniaus universitetas, Istorijos fakultetas) parengtą Media pranešimą – „Jono Karolio Chodkevičiaus biografija. Indėlis į jėzuitų kūrimąsi Kražiuose“ pristatė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus vedėjas Vygantas Mažonas. Taip pat konferencijos metu eksponuota Vilniaus universiteto bibliotekos fonduose saugomų neįkainojamų vertybių paroda, kurią pristatė ir pranešimą skaitė Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė. Konferencija užbaigta įspūdinga koncertine programa, kurią atliko operos solistė Aistė Pilibavičiūtė (sopranas), Nijolė Baranauskaitė (fortepijonas) ir Viktorija Zabrodaitė (fleita).

Kražių jėzuitų bažnyčiai – 400 metų

Jonas Karolis Chodkevičius (1560/1561 – 1621) – žymiausias XVII a. Abiejų Tautų Respublikos didikas, garsus Lietuvos-Lenkijos karo vadas, Lietuvos valstybės, karo ir kultūros veikėjas, nuo 1599 m. Žemaičių seniūnas, kuris savo valdose ir Žemaitijos seniūnijoje steigė katalikų bažnyčias ir naujus miestus. Kražiams ši istorinė asmenybė labai svarbi, nes jo dėka Kražiuose pradėta statyti Kražių jėzuitų kolegija bei Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo bažnyčia, puošniausia to meto Žemaitijos šventovė, kurioje buvo 12 altorių su puikiais tapybos darbais. Šiais metais sukanka 400 metų nuo šios bažnyčios kertinio akmens pašventinimo ir statybos pradžios. Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras minėdamas šios istorinės asmenybės metus ir norėdamas kuo daugiau ne tik vietos gyventojų, bet ir svečių supažindinti su J. K. Chodkevičiaus indėliu Kražių istorijai bei Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo bažnyčiai įgyvendino projektą „Kražių jėzuitų bažnyčiai – 400 metų“. Projekto įgyvendinimo metu surinkta svarbiausia istorinė bei ikonografinė medžiaga apie J. K. Chodkevičių, jo indėlį Kražių miestelio raidai ir plėtrai, jėzuitų kolegijai bei bažnyčios statybai. Surinktos medžiagos pagrindu surengtas virtualus ir kontaktinis edukacinis renginys „J. K. Chodkevičius ir Kražiai“. Jo metu pristatyta J. K. Chodkevičiaus asmenybė bei pasitelkus architektų brėžinius ir hipotetinę 3D rekonstrukciją (autorius architektas Aurimas Širvys), atkurtas išnykęs Kražių jėzuitų kolegijos bažnyčios pastatas – pagaminta 3D medinė dėlionė.

Aplink pasaulį“

Pagrindinė įgyvendintos vasaros stovyklos idėja – per kultūrines, menines bei įvairias aktyvias veiklas supažindinti vietos vaikus su įvairiomis pasaulio šalimis, jų kultūra, istorija, kalba, muzika bei kulinariniu paveldu. Stovyklos metu, kiekvieną dieną, buvo pristatoma vis nauja pasaulio šalis, rengiami protmūšiai pažymint svarbiausius aspektus susijusius su pristatomos šalies istorija, kultūra, asmenybėmis, buvo muzikuojama, rengiamos aktyvios veiklos lauke, gaminamas maistas ir t.t. Užsiėmimų metu didžiausias dėmesys buvo skirtas į bendrųjų ir dalykinių kompetencijų ugdymą, socializacijos galimybių plėtojimą bei turiningą edukacinę veiklą. Stovyklos metu birželio 21-28 dienomis vaikai susipažino su Pietų ir Šiaurės Amerika, Gruzija, Italija bei Japonija, sudalyvavo Joninių šventės metu rengiamose edukacinėse programose, rinko žolynus, pynė vainikus, žaidė žemaitiškus žaidimus, šoko ir dainavo. Įgyvendintos programos veiklose dalyvavo 15 Kražių seniūnijos vaikų nuo 7 iki 11 metų. Išmoktos dainos ir sukurti darbeliai tėveliams, seneliams ir draugams pristatyti paskutinę stovyklos dieną.